Fordele ved sport og fitness

Fordele ved sport og fitness

Når du hører ordet sport, tænker du sandsynligvis basketball, baseball eller fodbold. Når du læser fitness, kan du forestille dig intens daglig træning i et fitnesscenter. Som en person med en blødningsforstyrrelse kan du muligvis ikke deltage i disse aktiviteter.

Næste gang du hører ordene sport og fitness, skal du overveje, at fysisk aktivitet – gennem sikker sport og øvelser – vil styrke dit bevægeapparat og reducere ekstra vægt. Den virkelige fordel: dine led bliver mere stabile, og du vil have mindre sandsynlighed for at få blødninger og smerter.

Et Center for Disease Control and Prevention (CDC) undersøgelse viste, at overvægt var stærkt forbundet med begrænset fælles bevægelsesområde. Dette var sandt uanset sværhedsgraden af ​​blødningsforstyrrelsen. Det handler dog ikke kun om at være overvægtig. Bliver du nogensinde træt af at gå op ad en trappe, eller føles det som at gå ned ad gangen, som om det bliver ved med at blive længere og længere?

Bare et par af fordelene ved at være fysisk egnet:
Det øger dit energiniveau.
Det øger dit humør og din holdning.
Det hjælper din krop med at tilpasse sig selv rutinemæssige aktiviteter, der kan forårsage blødning og andre komplikationer, især i led og muskler svækket af manglende bevægelse.
Nogle overvejelser, når du tænker på at blive aktiv:
Dit nuværende fitnessniveau og dine mål.
Må ikke sammenligne dig selv med andre. Det handler om dig og ikke dine jævnaldrende.
Hvor komfortabel er du med fysisk aktivitet? Ligesom en bil kan du ikke starte ved 55 km / t. Du skal arbejde dig igennem gearene. Alle skal starte på nul og arbejde op i forskellige hastigheder. Du kommer derhen! Har du nogle begrænsninger? En ærlig vurdering af dit fitnessniveau hjælper dig med at nå dine mål hurtigere
Hvad vil du opnå ved at være aktiv? Lav en liste: Er dit mål overordnet sundheds- eller vægtstyring? En bestemt begivenhed (som en Hemophilia Walk)? Eller vil du bare dyrke sport med dine venner? Ligesom på andre områder af dit liv giver det dig noget at arbejde hen imod at sætte mål (fitnessmål i dette tilfælde); du kan oprette en plan og kortlægge dine fremskridt, så du ved, hvornår du har nået dine mål.

Diskuter dine sports- og fitnessideer med dit Hemophilia Treatment Center (HTC) -team, inden du går i gang.
Vi har alle hørt annoncørerne om infomercials til træningsudstyr og træningsvideoer sige: “Tal med din læge, inden du starter en træningsprograms fitnessrutine.” Lyt til dette meget gode råd, og tal med dit behandlingshold, før du starter en sport eller træner. Mest sandsynligt har du allerede mødt dit behandlingsteam for blødningsforstyrrelser, så de kender dig ret godt. De har dine helbredsjournaler, herunder oplysninger om blødningsepisoder og andre medicinske tilstande, og finder din baseline og sporer dine fremskridt fra det tidspunkt.
Dit HTC -team kan:
Diskuter aktiviteter, der vil hjælpe og, vigtigere, ikke skade din krop.
Foreslå måder at ændre de aktiviteter, du vil gøre, for at minimere risikoen for skader og blødninger.
Gennemgå dit infusions- eller profylakseprogram, og hjælp dig med at justere det, hvis det er nødvendigt, så det passer til din øgede aktivitetsplan.
Hjælp dig med at foretage justeringer, hvis du kommer til skade eller får en blødning.
Advokat for dig. De kan tale med dine lærere, trænere og endda andet medicinsk personale for at hjælpe med at fremme din fysisk aktivitet og hjælpe dig med at undgå risici.
Behandling før og efter specifikke aktiviteter nedsætter chancerne for blødning.
Selvom du muligvis behandler profylaktisk (hvilket vil gøre det lettere og mere sikkert for dig at deltage i mange aktiviteter), er blødning på grund af skade eller overforbrug stadig en mulighed.
Uanset om du er i regelmæssig profylakse eller behandler forud for din aktivitet, skal du diskutere med dit behandlingshold, hvornår du skal behandle baseret på din aktivitet.
Ideelt set bør aktiviteten finde sted hurtigt efter behandlingen, når dit koagulationsfaktorniveau er på sit højeste. Afhængigt af den fysiske aktivitet og eventuelle hændelser, der måtte have fundet sted, vil du måske behandle bagefter.
Spil ikke igennem skader!
Alle skader har brug for tilstrækkelig tid til at hele. Hvis du ikke tager den nødvendige tid til at restituere, kan du ende med langvarig eller permanent led- og vævsskade.
Brug R.I.C.E. protokol (Rest, Ice, Compress og Elevate).
Tal med dit behandlingshold om dine behandlingsmuligheder og for at afgøre, hvornår du kan fortsætte bestemte fysiske aktiviteter.
Aktiviteter
Så du har besluttet at blive aktiv, men hvad nu?

I store dele af dit liv har du måske fået at vide, at du ikke kan lave bestemte aktiviteter. Det skyldes, at risikoen for skade eller blødning afhænger af aktiviteten. At forstå disse risici kan hjælpe dig med at træffe dine egne valg om, hvilke fysiske aktiviteter der er rigtige for dig. Måske vælger du ikke at deltage i en kontakt- eller kollisionssport som fodbold eller hockey, fordi du ved, at risikoen for alvorlige skader på hoved, nakke og ryg er høj – og selvfølgelig ville en nakkebøjle (eller hovedblødning) være lægge en alvorlig dæmper på dit sociale liv.

Når du vælger en sports- eller træningsrutine, er det vigtigt at overveje din kropstype, tidligere blødningshistorie og tilstanden i dine led. Der er ikke noget svar, der passer til alle. Inden du starter en aktivitet, skal du tale med din hæmatolog og fysioterapeut. De vil gennemgå alt dette med dig.

Dyrke motion
Din fitnessplan behøver ikke at være en over-the-top rutine. At have en sund krop betyder, at du kan deltage i dine daglige aktiviteter og ikke skade eller udmatte dig selv.

Konsistens og kontinuitet er nøglerne til at holde sig i form.
Moderat aerob aktivitet i 30 minutter hver dag vil give dig bedre langsigtede resultater end at træne i længere tid kun en gang om ugen. Du vil måske lave en simpel aktivitet som at gå, cykle eller pilates. Gør din aktivitet sjov, så du bliver ved med at gøre det. Overvej hvordan disse aktiviteter påvirker forskellige dele af din krop. Udvikler du dine kernemuskler (mave, lænd, hofter og bækken)? Ved at udvikle din kerne opbygger du styrke, balance og stabilitet, hvilket giver dig bedre kontrol over din krop og muligvis færre blødninger. Selvom din fitnessplan er mindre anstrengende, bør du stadig beslutte, hvordan du bedst forbereder din rutine ved korrekt for- og efterbehandling og konditionering.

Sport
Uanset om du dyrker organiseret sport, afhentningsspil eller utraditionelle sportsgrene som dans, vil du måske huske på, hvad der kan ske, mens du spiller. Selv de sikreste sportsaktiviteter har risici.

Et par trin for at reducere risikoen for personskade eller blødning:
Diskuter med dit behandlingshold for blødningsforstyrrelser den bedste måde at minimere enhver risiko forbundet med den eller de sportsgrene, du har valgt, og hvad du skal gøre, hvis der opstår en skade eller blødning.
Korrekt for- og efterbehandling. Behandl tæt på tidspunktet for din aktivitet, så dit koagulationsfaktorniveau er på sit højeste under deltagelse.
Conditioning. Når du ved, hvilken led eller muskel der kan give dig problemer for din valgte sport, kan du arbejde på at forbedre dette område. Du kan gøre dette ved at:
Strækning. En del af konditioneringen, der gør dine muskler mere fleksible og giver dine led mulighed for at bevæge sig mere frit
Styrkelse. En del af konditioneringen, der øger din muskelstyrke for større fælles støtte.