Sådan overvinder du frygten for at tale offentligt

Sådan overvinder du frygten for at tale offentligt

Du står bag forhænget og er lige ved at gå på scenen for at møde de mange ansigter, der er halvt omsluttet af mørke foran dig. Når du bevæger dig mod rampelyset, begynder din krop at føle sig tungere for hvert trin. Et velkendt dunk ekko i hele din krop – dit hjerteslag er gået fra diagrammerne.

Bare rolig, du er ikke den eneste med glossofobi (også kendt som taleangst eller frygt for at tale til store skarer). Nogle gange sker angsten længe, før du overhovedet står på scenen.

Din krops forsvarsmekanisme reagerer ved at få en del af din hjerne til at frigive adrenalin i dit blod – det samme kemikalie, der frigives, som om du blev jaget af en løve.

Her er en trin-for-trin guide til at hjælpe dig med at overvinde din frygt for at tale i offentligheden:

 

1. Forbered dig mentalt og fysisk

Ifølge eksperter er vi bygget til at vise angst og genkende den hos andre. Hvis din krop og dit sind er ængstelige, vil dit publikum bemærke det. Derfor er det vigtigt at forberede dig før det store show, så du ankommer på scenen sikker, samlet og klar.

”Din omverden er en afspejling af din indre verden. Hvad der foregår indeni, viser på ydersiden. ” – Bob Proctor

At træne let før en præsentation hjælper med at få dit blod til at cirkulere og sender ilt til hjernen. Mentale øvelser kan derimod hjælpe med at berolige sindet og nerverne. Her er nogle nyttige måder at berolige dit væddeløbshjerte på, når du begynder at mærke sommerfuglene i maven:

Varmer op
Hvis du er nervøs, er det sandsynligt, at din krop vil føle det på samme måde. Din krop bliver anspændt, dine muskler føles stramme, eller du bryder i koldsved. Publikum vil bemærke, at du er nervøs.

Hvis du observerer, at det er præcis det, der sker for dig minutter før en tale, skal du gøre et par strækninger for at løsne og slappe af din krop. Det er bedre at varme op før hver tale, da det hjælper med at øge kroppens funktionelle potentiale som helhed. Ikke nok med det, det øger muskeleffektiviteten, forbedrer reaktionstiden og dine bevægelser.

Her er nogle øvelser til at løsne din krop før showtid:

 • Nakke- og skulderruller – Dette hjælper med at lindre muskelspændinger og tryk i overkroppen, da rullerne fokuserer på at rotere hoved og skuldre og løsne musklen. Stress og angst kan gøre os stive inden for dette område, hvilket kan få dig til at føle dig ophidset, især når du står.
  Armstrækninger – Vi bruger ofte denne del af vores muskler under en tale eller præsentation gennem vores håndbevægelser og bevægelser. At strække disse muskler kan reducere armtræthed, løsne dig og forbedre dit kropssprogsområde.
  Taljevridninger – Læg dine hænder på dine hofter, og drej din talje i en cirkulær bevægelse. Denne øvelse fokuserer på at løsne områderne i maven og lænden, hvilket er vigtigt, da det kan forårsage ubehag og smerter, hvilket forstærker eventuelle bekymringer, du måtte opleve.
 • Bliv hydreret

 • Har du nogensinde følt dig udtørret sekunder før du talte? Og så komme op på scenen og lyde raspende og ridset foran publikum? Dette sker, fordi adrenalinet fra sceneskræk får din mund til at føle sig tørret.For at forhindre alt dette er det vigtigt, at vi forbliver tilstrækkeligt hydreret før en tale. En slurk vand vil gøre tricket. Drik dog med måde, så du ikke behøver at gå på toilettet konstant.Prøv at undgå sukkerholdige drikkevarer og koffein, da det er et vanddrivende middel – hvilket betyder, at du vil føle dig tørstig. Det vil også forstærke din angst, som forhindrer dig i at tale problemfrit.

  Meditere

 • Meditation er kendt som et stærkt redskab til at berolige sindet. ABCs Dan Harris, medanker for Nightline og Good Morning America weekend og forfatter til bogen med titlen 10% Happier, anbefaler, at meditation kan hjælpe enkeltpersoner til at føle sig betydeligt roligere, hurtigere.Meditation er som en træning for dit sind. Det giver dig styrke og fokus til at filtrere fra negativitet og distraktioner med opmuntrende ord, tillid og styrke.Mindfulness -meditation er især en populær metode til at berolige dig selv, inden du går op på den store scene. Øvelsen indebærer at sidde komfortabelt, fokusere på din vejrtrækning og derefter bringe dit sinds opmærksomhed mod nuet uden at glide ind i bekymringer om fortiden eller fremtiden – hvilket sandsynligvis omfatter flyndring på scenen.
 • 2. Fokuser på dit mål

 • En ting, mennesker med frygt for at tale i offentligheden har til fælles, er at fokusere for meget på sig selv og muligheden for fiasko.
 • Ser jeg sjov ud? Hvad hvis jeg ikke kan huske, hvad jeg skal sige? Ser jeg dum ud? Vil folk lytte til mig? Er der nogen, der bekymrer sig om, hvad jeg taler om? ’I stedet for at tænke på denne måde, skal du flytte din opmærksomhed til dit ene sande formål – at bidrage med noget af værdi for dit publikum.Beslut dig om de fremskridt, du gerne vil have, at dit publikum skal gøre efter din præsentation. Læg mærke til deres bevægelser og udtryk for at tilpasse din tale for at sikre, at de har det godt med at forlade rummet som bedre mennesker.

  Hvis dit eget fokus ikke er gavnligt, og hvad det skal være, når du taler, skal du flytte det til det, der gør. Dette er også nøglen til at skabe tillid under din præsentation, da publikum tydeligt kan se, at du har deres interesser på hjerte.

 • 3. Konverter negativitet til positivitet

 • Der er to sider, der konstant kæmper inde i os – den ene er fyldt med styrke og mod, mens den anden er tvivl og usikkerhed. Hvilken vil du fodre?»Hvad hvis jeg ødelægger denne tale? Hvad hvis jeg ikke er sjov nok? Hvad hvis jeg glemmer, hvad jeg skal sige? ’Det er ikke underligt, hvorfor mange af os har det ubehageligt med at holde et oplæg. Alt vi gør er at bringe os selv ned, før vi fik en chance for at bevise os selv. Dette er også kendt som en selvopfyldende profeti-en tro, der går i opfyldelse, fordi vi handler, som om det allerede er. Hvis du tror, ​​du er inkompetent, så vil det i sidste ende blive sandt.

  Motivationstrænere siger, at positive mantraer og bekræftelser har en tendens til at øge dine tillid til de øjeblikke, der betyder mest. Sig til dig selv: “Jeg vil tale med denne tale, og jeg kan klare det!”

  Udnyt dit adrenalinrus for at opmuntre til et positivt resultat frem for at tænke på det negative ‘hvad hvis’.

  Her er en video af psykolog Kelly McGonigal, der opfordrer sit publikum til at omdanne stress til noget positivt samt give metoder til, hvordan de kan klare det:

 • 4. Forstå dit indhold

 • At kende dit indhold lige ved hånden hjælper med at reducere din angst, fordi der er en ting mindre at bekymre dig om. En måde at komme dertil er at øve mange gange før din egentlige tale.Imidlertid opfordres det ikke til at huske dit script ord for ord. Du kan ende med at fryse, hvis du glemmer noget. Du risikerer også at lyde unaturlig og mindre tilgængelig.“Ingen mængde af læsning eller udenad vil gøre dig succesfuld i livet. Det er forståelsen og anvendelsen af ​​klog tanke, der tæller. ” – Bob Proctor

  Mange mennesker begår ubevidst den fejl at læse fra deres dias eller huske deres script ord for ord uden at forstå deres indhold-en bestemt måde at stresse sig selv på.

  At forstå dit taleflow og indhold gør det lettere for dig at konvertere ideer og begreber til dine egne ord, som du derefter klart kan forklare andre på en samtalemåde. At designe dine dias til at omfatte tekstprompts er også et let hack for at sikre, at du hurtigt kan huske dit flow, når dit sind bliver tomt. [2]

  En måde at forstå på er at huske de overordnede begreber eller ideer i din tonehøjde. Det hjælper dig med at tale mere naturligt og lader din personlighed skinne igennem. Det er næsten som at tage dit publikum med på en rejse med et par vigtige milepæle.

 • 5. Øvelse gør mester

 • Som de fleste mennesker er mange af os ikke naturligt tilpasset til offentlige taler. Sjældent går enkeltpersoner op til et stort publikum og præsenterer fejlfrit uden forskning og forberedelse.Faktisk får nogle af de bedste præsentanter det til at se let ud i showtime, fordi de har brugt utallige timer bag kulisserne i dyb praksis. Selv store talere som afdøde John F. Kennedy ville bruge måneder på at forberede sin tale på forhånd.Tale i offentligheden, som enhver anden færdighed, kræver øvelse – uanset om det er at øve din tale utallige gange foran et spejl eller lave noter. Som man siger, gør øvelse mester!
 • 6. Vær autentisk

 • Der er ikke noget galt i at føle sig stresset, før man går op for at tale foran et publikum.Mange frygter offentlige taler, fordi de frygter, at andre vil dømme dem for at vise deres sande, sårbare jeg. Imidlertid kan sårbarhed nogle gange hjælpe dig med at blive mere autentisk og relaterbar som en højttaler.Slip foregivelsen af ​​at prøve at handle eller tale som en anden, og du vil opdage, at det er risikoen værd. Du bliver mere ægte, fleksibel og spontan, hvilket gør det lettere at håndtere uforudsigelige situationer – uanset om det er at få hårde spørgsmål fra mængden eller opleve en uventet teknisk vanskelighed.

  Det er let at finde ud af din autentiske talestil. Vælg bare et emne eller problem, du brænder for, og diskuter dette, som du normalt ville med en nær familie eller ven. Det er som at have en samtale med nogen i en personlig en-til-en-indstilling. En god måde at gøre dette på scenen er at vælge et tilfældigt publikumsmedlem (med et forhåbentlig beroligende ansigt) og tale til en enkelt person ad gangen under din tale. Du vil opdage, at det er lettere at forsøge at oprette forbindelse til en person ad gangen end et helt værelse.

  Når det er sagt, kan det tage lidt tid og lidt erfaring at være behagelig nok til at være sig selv foran andre. Men når du først har taget det til dig, vil sceneskræk ikke være så skræmmende, som du oprindeligt troede.

 • Oplægsholdere som Barack Obama er et godt eksempel på en ægte og lidenskabelig taler.
 • 7. Evaluering efter tale

 • Sidst men ikke mindst, hvis du har holdt taler i offentligheden og er blevet arret af en dårlig oplevelse, kan du prøve at se det som en lektion, der er lært for at forbedre dig selv som taler.Slå ikke dig selv efter en præsentation
  Vi er de hårdeste mod os selv, og det er godt at være. Men når du er færdig med at levere din tale eller præsentation, skal du give dig selv en vis anerkendelse og et klap på skulderen.Du formåede at afslutte alt hvad du skulle gøre og gav ikke op. Du lod ikke din frygt og usikkerhed komme til dig. Vær lidt mere stolt over dit arbejde og tro på dig selv.
 • Forbedre din næste tale
  Som nævnt før gør øvelse mester. Hvis du vil forbedre dine talerfærdigheder, kan du prøve at bede nogen om at filme dig under en tale eller præsentation. Bagefter kan du se og observere, hvad du kan gøre for at forbedre dig selv næste gang.Her er nogle spørgsmål, du kan stille dig selv efter hver tale:Hvordan klarede jeg mig?
  Er der nogle forbedringsområder?
  Lød jeg eller så jeg stresset ud?
  Snublede jeg over mine ord? Hvorfor?
  Sagde jeg “um” for ofte?
  Hvordan var talens forløb?
  Skriv alt, hvad du observerede ned, og bliv ved med at øve og forbedre. Med tiden vil du bedre kunne styre din frygt for at tale i offentligheden og fremstå mere selvsikker, når den tæller.